Tordnende usmageligt, FCM


Fodboldens historie er fyldt med knudrede bortforklaringer og indholdsløse sætninger som svar på offentlighedens kritiske spørgsmål. Alligevel lykkedes det søndag FC Midtjyllands ordførende direktør, Claus Steinlein, at sætte ny standard for, hvor usmageligt man kan udtale sig i forsøget på at skåne sine egne spillere, da han forholdt sig til Ekstra Bladets historie om, at fire spillere fra klubbens akademi er blevet sigtet for at have haft sex med en mindreårig pige.

Hans kække udmelding om, at FCMs akrikanske spillere »åbenbart er populære.« rammer fuldstændig forbi alvoren i en sag, der involverer en pige, som kan have været helt ned til 13 år gammel, da de seksuelle forhold til klubbens spillere stod på. Det er så tordnende usmageligt, at man nødvendigvis må sætte spørgsmålstegn ved både mandens dømmekraft samt FC Midtjylland og akademiets evne til at opfylde målet om at uddanne »hele mennesker,« der skal fungere som »rollemodeller for unge i hele regionen,« som det hed i en nyhed på klubbens egen hjemmeside så sent som i september.

Selvom Claus Steinlein senere på dagen over for BT udtrykte sin ærgrelse sig over, at han fik formuleret sig, som han gjorde, kan man dårligt beskylde ham for at tage afstand til det egentlige indhold i udtalelsen. Tværtimod fik han forklaret, at pigen »kom forbi og syntes, at spillerne var rigtig spændende«, hvorved han blot fik understreget opfattelsen af, at det først og fremmest var den mindreårige piges interesse i spillerne, der var årsag til forholdene. Det er en højst usædvanlig vinkel at anskue en sag om sex med mindreårige fra.

FC Midtjylland skrev søndag i en pressemeddelelse, at klubben ser med »særdeles stor alvor« på sagen, men hverken Claus Steinleins udtalelse eller resten af pressemeddelelsen antyder, at klubbens finder al voren reel.

En arbejdsgiver skal et langt stykke hen ad vejen forsvare sine ansatte – og især når der stadig kun er tale om sigtelser. Men når vi har at gøre med en sag, hvor den væsentligste detalje ligger fast – at fire unge mænd har haft sex med en mindreårig – er det dybt krænkende, at klubben bagatelliserer sagens alvor (»der var tale om frivillig seksuel samkvem«) og nedtoner spillernes ansvar, ved at skrive, at hendes opførsel antyder, at hun var ældre end 15 år.

FCM har et kæmpe ansvar for at opdrage og uddanne de drenge, der bor på akademiet uden deres egne forældre. Ansvaret bliver ikke mindre, når der er tale om afrikanske knægte, der kommer til en helt ny verden, hvor der gælder andre regler, og hvor normerne ofte er anderledes end dem, de er født ind i.

Det tror jeg, klubben og ikke mindst Claus Steinlein er fuldt klar over, og jeg tror også, at han og hans medarbejdere gennem årene har gjort et fantastisk stykke arbejde. Men jeg må indrømme, at håndteringen af denne sag får mig til at tvivle på moralen i projektet. Jeg synes, FC Midtjylland skylder en kæmpestor undskyldning. Til pigen, hendes familie og alle andre mindreårige, der har været i lignende situationer.


Skriv en kommentar


 

Sporten.dk Seneste nyt