Så overgik Brøndby endelig FCK


Kommentar: Med Superliga-historiens største minus tog Brøndby fredag endnu et skridt mod afgrunden

Det var drømmen om at blive større end de nye opkomlinge inde fra byen, FC København, der startede Brøndbys skråplan.

Det var Per Bjerregaards hidsige rivalisering med den højrøstede Flemming Østergaard fra Parken, der gav Brøndby volumensyge, fik Bjerregaard til at forlade det stærke talentspor og fik ham til at miste dømmekraften, så hans egen søn blev Superligahistoriens måske største fejlansættelse.

Nu ligger FCK så nummer 1 i Superligaen, Brøndby ligger sidst og resten er på vej til at blive historie.

Fredag formåede Brøndby så endelig at overgå FCK. I 2009 fejede FCKs nye ledelse op, afskrev finanskrisen i et hug og sendte et chokregnskab på minus 239 mio. (246 mio. før skat) til Fondsbørsen. Den rekord slår Brøndby i 2012. I dag skrev man – mod sædvane pænt før lukketid fredag eftermiddag – til børsen med nyheden om, at man forventer at ende året med et historisk minus på 245-250 mio. kroner. Det var nok ikke lige i den konkurrence, Bjerregaard havde drømt om, at Brøndby skulle overgå rekorden fra Østergaards sidste år.

De to virkelige bomber i regnskabet var, at redningsplanen med den tidligere direktør, Frank Buch-Andersen, i spidsen for en investor-gruppe var faldet til jorden. Og at Brøndby nu endelig åbner for professionelle investorer ved at ophæve opdelingen i A- og B-aktier – og går fra forening med stærke værdier til forretning, som alle i princippet kan købe sig ind i.

Buch-Andersen fortæller åbent, at Brøndby takkede nej til hans krav. Men vi får i første omgang ikke at vide, om Buch stødte sig på spøgelset Bjerregaard, som stadig agerer i kulissen, men ikke længere sidder i profbestyrelsen.

Vi får heller ikke nu at vide, om Buchs investor-venner er løbet skrigende væk med udsigten til et hold, der kan være på vej i 1. division, en hærskare af amatører på ledelsesplan og diverse økonomiske minussager.

Hvad hører jeg og hvad tror jeg? Buch ville formentlig sætte et mere professionelt ledelseshold. Bestyrelse og direktion skulle altså bakse med en plan, der ville betyde deres egen afsked. Av, den er giftig, ja, men alternativet er altså, at Brøndby går konkurs, og bestyrelsen ville komme til at ligne en firedobbelt Tønder Bank – bare uden Finanstilsyn.

Bjerregaard findes stadig, men har ingen formel magt, så vi kan ikke give ham skylden. Det må dermed være formand Steen Lerche, Benny Winther og direktør Tommy Håkansson, der bærer ansvaret for, at klubben stadig er  over personerne. Det ansvar må man håbe de lever op til.

Forestil dig, at klubben går konkurs og Buch efterfølgende kan påvise tilsagn fra investorer. Så har vi at gøre med sportens største kulturinstitution, som går ned på grund af personbårne fejldispositioner.

For alles skyld må man i den grad håbe, at bestyrelsen (+Bjerregaard) har kontakt med (internationale) investorer, der kan se potentialet i det, der efterhånden ’bare’ er Danmarks bedste fanopbakning og dermed dansk idræts måske største kærlighedshistorie.

Holdet? Spiller klart bedre. Auri sætter ikke længere holdkortet med spredehagl (en slags Faxe-effekt?).  Der er noget, der bare tilnærmelsesvis ligner en linje i den måde, Brøndby spiller fodbold på. Det har vi ikke set meget af i hele 2012.

Man skal ikke falde på halen over, at Brøndby præsterer mod Silkeborg, som under Bordinggaard reelt i perioder af kampene ikke havde et egentligt budniveau. Det må man sige om Esbjerg, der er et veldrevet hold, der er meget svære at spille imod. Dem dominerede Brøndby ganske imponerende sidste weekend.

Men presset er maksimalt. De tre kampe, der resterer inden jul kan betyde forskellen på investorer og ingen investorer – altså forskellen mellem liv og død. Det er Horsens søndag (hjemme), FC Nordsjælland (ude) og så en formentlig uhyre giftig fredagskamp mod Sønderjyske d. 7. december – især den sidste kan allerede set herfra ligne noget, der kan blive en nærmest Superligahistorisk skæbnekamp.

Følg Peter Brüchmann på twitter: @peterbruchmannSkriv en kommentar


 

Sporten.dk Seneste nyt